Centrul Medical SANAVITA oferă servicii de obstetrică şi ginecologie, supraveghere sarcină şi ecografie de înaltă competenţă, planificare familială, consiliere cuplu, depistare precoce a cancerului de sân şi a cancerului de col uterin.
|
Program Medici Dr. Trus Ana-Maria Medic primar Obstetrica- Ginecologie
Marti/ Joi: Programare prealabila Dr. Stefanescu Bogdan Medic primar Obstetrica- Ginecologie
Vineri : Programare prealabila |
Testul Babes Papanicolau este un test ginecologic de screening folosit pentru a detecta modificarile celulare la nivelul cervixului, descoperind si prevenind astfel cancerul de col uterin.
Testul Babes Papanicolau se realizeaza foarte simplu si rapid, fiind un examen non invaziv. Cu ajutorul unui specul, canalul vaginal este deschis pentru a permite patrunderea pana la colul uterin si colectarea de celule. Celulele sunt examinate microscopic pentru detectarea de eventuale transformari anormale, scopul principal al testului fiind descoperirea modificarilor celulare canceroase.
Testul Babes Papanicolau este un test de rutina care se recomanda sa fie facut anual de catre femeile active din punct de vedere sexual. Daca rezultatele testului sunt anormale, in functie de gradul de anormalitate, se recomanda ca testul sa se repete la un interval de sase luni pentru a fi observata evolutia cervixului. De asemenea, pacientele trebuie sa se supuna si unei testari HPV (Human Papillomavirus).
Infectia cu HPV determina un rezultat anormal al testului Babes Papanicolau
Desi testul Babes Papanicolau determina modificari celulare cauzate de o multitudine de factori, precum infectiile cu Trichomonas, candida sau bacterii, de regula cauza acestor transformari anormale a celulelor este infectia cu papilomavirusul uman (HPV).
De multe ori, modificarile celulare revin la normal de la sine dupa vindecarea infectiei care le-a produs. Exista, insa, anumite modificari ale celulelor de col uterin care, netratate, pot evolua catre formatiuni canceroase. Nu toate tipurile de HPV sunt responsabile de aparitia cancerului de col uterin, ci mai ales tipurile 16 si 18. Colul uterin este predispus la modificari celulare anormale tocmai pentru ca structura sa celulara este supusa constant transformarilor.
De asemenea, un factor de risc important care nu trebuie trecut cu vederea il reprezinta simptomele care se vad cu ochiul liber si pe care femeile nu trebuie sa le ignore, ele constituind un semnal de alarma.
Simptomele care trag semnale de alarma sunt:
- dureri, usturimi sau arsuri in timpul contactelor sexuale;
- secretii vaginale anormale;
- dureri in zona pelvina si/sau abdominala;
- orice fel de modificari ale aspectului si structurii tesutului din zona genitala, inclusiv umflaturi sau inrosiri ale pielii.