Pentru ca analizele tale sa fie precise Centrul Medical Sanavita iti asigura informatia necesara pentru o recoltare corecta.
- Proba Addler
- Proba de digestie
- Colonoscopie
- Examen coproparazitologic
- Coprocultura
- Exudat faringian sau exudat lingual
- Hiperglicemie provocată
- Sumar de urina
- Urocultura
- Urina din 24 de ore
- Sputa
- Endoscopie
Proba Addler
REGIM: 2 zile evitate urmatoarele alimente:
• Carne
• Spanac
• Prune, struguri, tarite de cereale, preparate de fier, Vitamina C
Proba de digestie
Regim SCHMIDT STRASBURGER
Timp de doua zile bolnavul va consuma zilnic:
- 75-150gr carne
- farfurie piure
- 50gr unt
- Un pahar cu lapte
- 2 oua moi
- paine prajita
- mere
Colonoscopie
Pregatirea incepe de obicei in ziua precedenta explorarii. Pregatirea presupune o perioada de post alimentar care variaza in functie de ora la care se va efectua explorarea; in medie perioada de post alimentar ar trebui sa fie de cca 20-24h. De asemenea, in acest interval, pregatirea presupune ingestia unei solutii care sa curete intestinul de materiile fecale, in scopul de a exista o vizibilitate optima in cursul examinarii.
FORTRANS, 4 PLICURI
Cu o zi inaintea examinarii se consuma doar lichide;
Cu o zi inaintea examinarii doua plicuri de FORTRANS se dizolva in 2 litri de apa plata si se beau dimineata, in timp de doua ore (intre orele 10 - 12); restul de doua plicuri FORTRANS se dizolva tot in 2 litri de apa plata si se beau dupa-amiaza (intre orele 16 - 18); in continuare se mai pot consuma lichide;
In ziua examinarii nu se mananca;
Examen coproparazitologic
Se utilizează recipiente speciale (coprorecoltoare) fără mediu de transport.
Deoarece unii paraziţi intestinali nu elimină ouă, chisti sau larve în mod continuu, se recomandă repetarea examinării de 3 ori la intervale de 3-5 zile.
Un singur rezultat negativ nu are valoare diagnostică de excludere a unei infestări parazitare intestinale.
Se recoltează materii fecale emise spontan.
Din bolul fecal se aleg zone modificate (cu mucozităţi, striuri de sânge, consistenţă moale, etc) şi se prelevează cu linguriţa coprorecoltorului.
Se evită recoltarea unei cantităţi mai mari datorită riscului alterării materiilor fecale până la momentul prelucrării în laborator, alterare care poate duce la modificarea aspectului elementelor parazitare şi deci la rezultate fals negative.
Până la predarea recipientului în laborator, acesta se păstrează la rece (la frigider).
Pentru proba de digestie se recoltează materii fecale în recipient special (coprorecoltor) fără mediu de transport
Timp de o săptămână înainte de recoltare nu se administrează bariu, uleiuri minerale, laxative, supozitoare, creme, lubrifianţi.
Coprocultura
Este important ca recoltarea să se facă înainte de începerea unui tratament antibiotic. Pentru controlul eficienţei tratamentului antibiotic proba se recoltează după 5 zile de la ultima doza de antibiotic administrată.
Materiile fecale se recoltează în recipiente speciale (coprorecoltoare)
Recoltarea se face din proba emisă spontan.
Se alege o porţiune reprezentativă (cu mucozităţi, striuri de sânge, consistenţă mai moale, etc) şi se ia o cantitate cât încape în linguriţa coprorecoltorului.
Materiile fecale astfel recoltate se introduc în mediul de transport conţinut de coprorecoltor şi se amestecă cu acesta pentru a se asigura viabilitatea microbilor până la prelucrarea probei.
Dacă nu se poate asigura transportul imediat la, laborator, proba se păstrează la temperatura camerei.
Exudat faringian sau exudat lingual
Este important ca recoltarea să se facă înainte de începerea unui tratament antibiotic. Pentru controlul eficienţei tratamentului antibiotic, exsudatul faringian se recoltează după 5 zile de la ultima doză de antibiotic administrată.
Se efectuează dimineața înainte de ingestia de lichide, alimente şi de efectuarea igienei orale (periajul dinţilor şi/sau clătirea cu apă de gură).
Dacă acest lucru nu este posibil, se acceptă efectuarea recoltării după un interval de 4 ore de respectare a indicaţiilor de mai sus.
Este interzis fumatul 2 ore înainte de recoltare.
Hiperglicemie provocată
Pacientul va cumpăra 70 grme glucoză de la farmacie.
În dimineaţa probei – nu se alimenteză
La laborator i se va recolta: glicemia la jumătate de oră
glicemia la 1 oră
glicemia la 2 ore
Valori normale la 1 oră < 180 mg/ dl
Valori normale la 2 ore < 120 mg/dl
Sumar de urina
Înainte de micțiune se efectuează toaleta locală cu apă şi săpun.
Este recomandat un eşantion de cca 10 ml din prima urină de dimineață recoltat în recipient special procurat de la recepție.
Dacă acest lucru nu este posibil, se acceptă un eşantion de urină după cca 4 ore de stază vezicală (lipsa micţionării); în acest caz nu este indicată efectuarea sedimentului (rezultate incerte) .
Urocultura
Pentru adulți:
Se recomandă prima urină de dimineață sau urina după staza vezicală de minim 4 ore.
Se face toaleta riguroasă a regiunii urogenitale cu apă şi săpun (nu se utilizează substanțe sau soluții dezinfectante) şi se șterge regiunea cu un prosop curat sau compresă sterilă. La bărbaţi se recomandă ca toaleta locală să se efectueze cu decalotarea glandului.
Se recoltează o cantitate de cca 20 ml de urină din jetul mijlociu direct în recipientul steril (primul jet se lasă să curgă în toaletă).
Recipientul steril se deschide înainte de micțiune, iar pe perioada recoltării, capacul acestuia se pune cu gura în sus pe o suprafață curată.
La sfârșitul recoltării, capacul se înfiletează strâns pe urocultor pentru evitarea scurgerii urinei şi contaminării acesteia.
Pentru sugari:
Se spală zona urogenitală cu apă şi săpun şi se tamponează cu, comprese sterile pentru a se usca.
Se fixează punguţa sterilă prin intermediul benzilor adezive în jurul orificiului urinar. Punga este bine fixată dacă orificiul urinar se află în interiorul acesteia. Se verifică fermitatea aderării benzilor de fixare la tegumentul copilului pentru a se evita scurgerea urinei pe lângă pungă şi contaminarea acesteia.
După recoltare, punga se dezlipeşte de tegumentul copilului şi cele două benzi adezive se lipesc între ele asigurându-se astfel închiderea pungii. Este recomandat ca punga să se transporte la, laborator în interiorul unui urocultor steril pentru adulţi.
Urina din 24 de ore
Se recomandă evitarea consumului de alcool şi un regim hidric normal cu 24 de ore înainte de începerea recoltării şi pe întreaga durată a acesteia.
Prima urină de dimineaţă se aruncă.
În continuare, toată urina de peste zi şi de peste noapte se adună într-un recipient curat, cu capac, cu volum minim de 2 litri şi care se ţine închis la întuneric şi răcoare (într-o pungă de plastic sau folie de staniol la frigider).
Prima urină din dimineaţa celei de-a doua zile se adaugă peste urina strânsă.
Se măsoară cât mai exact volumul total de urină strânsă în perioada de 24 de ore.
Din recipient (după agitare uşoară pentru amestecarea sedimentului depus) se transvazează cca 50 ml urină într-un recipient procurat de la recepție.
Se notează pe acest recipient volumul de urină total strâns în cele 24 de ore.
Pentru determinarea metanefrinelor urinare se recomandă încetarea consumului de cafea cu 72 de ore înainte de începerea recoltării. Pe parcursul celor 24 de ore de recoltare se va evita fumatul şi stresul fizic şi psihic. Cu o săptămână înainte de începerea recoltării se recomanda întreruperea medicaţiei cu IMAO, antidepresive triciclice, fenoxibenzamină, levo-dopa, beta-blocante, buspironă. Dacă acest lucru nu este posibil, se va înştiinţa medicul care va evalua rezultatul analizei.
Pentru determinarea acidului vanilmandelic, se evită consumul de cafea, ceai negru, ciocolată, fructe, în special banană şi alimente care conţin vanilie cu 72 ore înaintea recoltării. Pe perioada recoltării se evita fumatul, stresul fizic şi psihic.
Sputa
Recoltarea se face înainte de începerea unui tratament antibiotic sau în cazul unei examinări de control pentru eficienţa tratamentului, la 5 zile după ultima doză de antibiotic.
Recoltarea se face prin tuse spontană şi profundă.
Sunt acceptate pentru examen microbiologic probe muco-purulente. În cazul în care proba are aspect de salivă (spumos, aerat, fără striuri purulente) se repetă recoltarea.
Înainte de recoltare se face toaleta cavităţii bucale (periajul dinților, clătirea gurii și gargara cu apă).
Sputa se expectorează într-un recipient steril cu capac etanş (urocultor steril).
Se transportă în laborator în maximum o oră de la recoltare.
Endoscopie
Cu 6 pana la 8 ore inaintea testului, pacientul nu trebuie sa manance sau sa bea. Un stomac gol ajuta doctorul sa-l vizualizeze mult mai bine. De asemenea, se reduce si riscul de producere a varsaturilor. In cazul varsaturilor exista un risc mic de producere a aspiratiei continutului stomacului in plamani. Daca aceasta examinare se face intr-o situatie de urgenta, va fi introdusa o sonda nazogastrica (un tub prin nas sau gura pana in stomac) pentru a elimina continutul stomacului.