Colonoscopia este metoda care exploreaza endo-luminal, in imagine reala, zona anala, rectul, sigmoidul, descendentul, transversul, colonul ascendent, cecul si valva ileo-cecala. De rutina se poate explora si ultima ansa ileala.

Ca si endoscopia tubului digestiv superior, colonoscopia are scopul de a diagnostica, dar si terapeutic: biopsierea, coloratiile intracavitale, polipectomia, hemostaza leziunilor sangerande, mucosectomia, dilatatiile stenozelor, insertia de stenturi in obstructiile critice cu ocluzie intestinala, etc.

Ca orice explorare endoscopica, colonoscopia are o rata mare de eficienta diagnostica, peste 95 %. In plus dezvoltarea conceptului de screening (prevenire) al cancerului colonic a dat o magnitudine noua acestei explorarii, mai ales pentru procedurile care trebuie aplicate in conditii de ambulator.

GASTROENTEROLOGIE

Program Medici


 Dr Ginga Corina Sanziana

Medic specialist Gastroenterologie

Marti, Joi :13:30-15:00

 

Dr. Constantin Iulian

Medic primar Chirurgie generala

Medic specialist Gastroenterologie

Luni , Miercuri: 11:30 - 14:00

 

 

 

Inainte de procedura medicul endoscopist va va explica in detaliu procedura. Este vorba despre o explorare foarte detaliata a intestinului gros incepand de la nivelul rectului si pana la intestinul subtire cu ajutorul unui aparat sub forma de tub flexibil si subtire (cca 10mm) numit endoscop (colonoscop), dotat cu o camera minuscula de luat vederi si cu o sursa de lumina, care transmite imaginile din interiorul intestinului catre un monitor pe care acestea se vizualizeaza si inregistrarea pe DVD.

Cum ma pregatesc pentru aceasta procedura ?

Pregatirea incepe de obicei in ziua precedenta explorarii. Pregatirea presupune o perioada de post alimentar care variaza in functie de ora la care se va efectua explorarea; in medie perioada de post alimentar ar trebui sa fie de cca 20-24h. De asemenea, in acest interval, pregatirea presupune ingestia unei solutii care sa curete intestinul de materiile fecale, in scopul de a exista o vizibilitate optima in cursul examinarii.


La ce foloseste colonoscopia (indicatii curente)

Cu ajutorul colonoscopiei se pot identifica leziuni ale colonului (intestinului gros). De obicei aceasta explorare se efectueaza in urmatoarele situatii clinice: prezenta sangelui in materiile fecale (hematochezis);tulburari de transit intestinal persistente (constipatie, diaree si mai ales alternanta intre constipatie si diaree); dureri abdominale de cauza neprecizata, mai ales la persoanele peste 45 ani;istoric familial de cancere colonice sau de tub digestiv; istoric familial de polipi colonici; unele analize de laborator modificate, de cauza incerta (sideremie/fier in sange scazuta, teste de inflamatie modificate, VSH, fibrinogen, CRP crescute); markeri tumorali cu valoare peste normal (CEA, CA 19-9); screening (la pacienti fara simptome, in scopul preventiei sau descoperirii precoce a unui posibil cancer colonic respectiv polipi colonici). In foarte multe state occcidentale colonoscopia screening dupa varsta de 40-45ani a intrat in practica curenta, deoarece in urma unor studii statistice extensive s-a ajuns la concluzia ca aceasta este cea mai buna metoda de prevenire a cancerului colo-rectal – prin identificarea si rezecarea polipilor colonici din care ia nastere cancerul.


Aparatul Olympus este o trusă de video-endoscopie de ultimă generaţie pentru copii şi adulţi, productie japoneză 2008.