Aceasta investigatie poarta uneori numele de esofago-gastro-duodenoscopie deoarece intregul tract digestiv superior este examinat prin intermediul ei. Cu ajutorul endoscopiei medicul poate vedea ulceratiile, inflamatiile, tumorile, infectiile sau sangerarile de la nivelul tractului digestiv superior.

Se pot preleva tesuturi (biopsie), pot fi indepartati polipii si se pot trata hemoragiile de la acest nivel al tubului digestiv. Endoscopia poate dezvalui probleme ce nu sunt descoperite cu ajutorul radiologiei, si uneori poate fi de ajutor in a elimina necesitatea unei interventii chirurgicale exploratorii.
Inainte de efectuarea unei endoscopii digestive superioare, pacientul trebuie sa comunice doctorului daca:

  • are o alergie la vreun medicament, inclusiv la medicamentele anestezice
  • urmeaza un tratament medicamentos
  • are probleme cu sangerarea sau daca urmeaza un tratament cu anticoagulante
  • are afectiuni cardiace
  • exista posibilitatea unei sarcini
  • este diabetic si urmeaza un tratament cu insulina.

Program Medici


Dr. Constantin Iulian

Medic primar Chirurgie generala

Medic primar Gastroenterologie

Luni, Miercuri: 11:30 - 14:00

 

Dr Ginga Corina Sanziana

Medic specialist Gastroenterologie

Marti, Joi :13:30-15:00

 

 

 

 

 

In ziua examinarii nu trebuie sa fie luate medicamente antiacide sau citoprotectoare (sucralfat). Aceste medicamente pot produce dificultati medicului in vizualizarea tubului digestiv superior.

Daca se realizeaza prelevarea de tesuturi sau sunt indepartati polipi, poate aparea o hemoragie. De cele mai multe ori aceasta inceteaza de la sine, fara un tratament specific. Pentru reducerea riscului de producere a hemoragiei, cu cateva zile inainte de endoscopie trebuie evitate mai ales aspirina, dar si medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene. Daca pacientul urmeaza un tratament cu anticoagulante, medicul va recomanda oprirea temporara a acestuia inaintea examinarii.

Cum ma pregatesc pentru aceasta procedura ?

Cu 6 pana la 8 ore inaintea testului, pacientul nu trebuie sa manance sau sa bea. Un stomac gol ajuta doctorul sa-l vizualizeze mult mai bine. De asemenea, se reduce si riscul de producere a varsaturilor. In cazul varsaturilor, exista un risc mic de producere a aspiratiei continutului stomacului in plamani. Daca aceasta examinare se face intr-o situatie de urgenta, va fi introdusa o sonda nazogastrica (un tub prin nas sau gura pana in stomac) pentru a elimina continutul stomacului.