„Cine doarme bine îmbătrânește sănătos!”

Ce este apneea de somn?

Apneea obstructivă este o întrerupere a respirației cu o durată de minim 10 secunde, putând ajunge până la 2-3 minute, însoțită de sforâit puternic.

Care este cauza apneei de somn?

Obezitatea este principala cauză a apneei de somn. Apneea obstructivă este cauzată de astuparea totală a cailor aeriene superioare în timpul somnului, când musculatura faringelui şi a limbii se relaxează. Baza limbii vine în contact cu uvula (“omușorul”), cu palatul moale şi cu peretele posterior al faringelui, realizându-se astfel obstrucția totală a căilor respiratorii.
Dacă pacientul are multe apneei pe parcursul nopții (până la câteva sute pe noapte!!!), cantitatea de oxigen din sânge scade şi va creşte cantitatea de bioxid de carbon. Organele vitale, mai ales inima şi creierul, primesc un aport insuficient de oxigen, ceea ce explică variațiile de ritm cardiac şi de tensiune arterială în timpul nopții.
Modificarea nivelului normal de oxigen şi dioxid de carbon din sânge stimulează anumiți centrii nervoși, făcând ca persoana respectivă să se trezească parțial (“microtrezire”), trezire care este însoțită de un sforăit puternic şi o inspiraţie bruscă.
Această “microtrezire” rămâne neobservată de către pacient, dar produce o superficializare a somnului care conduce la o refacere insuficientă a organismului în timpul nopții. De cele mai multe ori, partenerul de somn poate surprinde aceste perioade de oprire a respirației, urmate de sforăit puternic, pe fondul unui somn agitat. Descrierile lor sunt utile medicilor pentru stabilirea unui diagnostic precoce şi corect.

Este frecventă apneea de somn?

Da! Apneea de somn este frecventă.
Se estimează că circa 3% din populația României suferă de apnee în somn, respective 4% dintre bărbaţii şi 2% dintre femeile de peste 40 de ani.

Care sunt simptomele apneei de somn?

Acuzele cele mai frecvente ale pacientului cu apnee în somn sunt: sforăit puternic, opriri ale respirației (apneei), somn agitat, neodihnitor; transpirații nocturne, necesitatea de a urina pe parcursul nopții (nicturie); oboseală, amețeli şi dureri de cap dimineața la trezire, somnolenţă pe parcursul zilei, tulburări de memorie, de concentrare, de atenție, iritabilitate, anxietate şi depresie şi nu în ultimul rând scăderea performantelor sexuale (scăderea libidoului, impotenţa).

Cum se pune diagnosticul de apnee de somn?

- Completarea chestionarului Epworth – pentru stabilirea nivelului de somnolenţă diurnă
- Efectuare Poligrafiei – înregistrarea parametrilor cardio-respiratori în timpul somnului.

Cum se tratează apneea de somn?

Odată diagnosticată, apneea în somn trebuie obligatoriu tratată!
Tratamentul cel mai eficient constă în utilizarea unui aparat CPAP (Continuous Positive Airway Pressure = presiune pozitivă continuă în căile aeriene). Acest tip de aparat furnizează aer cu presiune prin intermediul unei măști confortabile pe care pacientul o poarta în timpul nopții. Aerul cu presiune menține căile respiratorii deschise, eliminând astfel apneea în somn şi sforăitul şi asigură o respirație normală pe toată durata nopții. Ca urmare a tratamentului, calitatea vieții pacientului se îmbunătățește considerabil.

Dacă nu urmez tratamentul cu CPAP?

Fără tratament, apneea în somn conduce la complicații severe precum: hipertensiune arterială, aritmii cardiace sau infarct miocardic în timpul somnului, accidente vasculare cerebrale, disfuncții sexuale.
Datorită somnului fragmentat şi neodihnitor, pacientul acuză scăderea capacității de concentrare şi a atenției, somnolenţă diurnă bruscă – cu risc înalt de accidente rutiere sau la locul de muncă. De importanţă deosebită este şi afectarea vieții de cuplu.
Sforăitul puternic, apneile şi somnul agitat, observate de partenerul de pat, duc la decizia dormitului în camere separate, situație frustrantă pentru ambii parteneri. Apare senzația de pierdere a intimității, anxietate şi depresie.
Tulburările sexuale care apar în apneea de somn netratată pot deveni un argument decisiv pentru DIVORT.